Dünya tarihinin en önemli olaylarından biri olan Ekim devrimi takvim farklılığı sebebiyle her ne kadar Ekim devrimi olarak tanımlansa da 7 Kasım’da meydana geldi. Devrim öncesinde halk sokaklarda “ekmek” talebiyle pek çok yürüyüş gerçekleştirirken, fabrikalar grevlerle kaynıyordu.
Devrimin ayak seslerini duymayan Çar’a, Dük Aleksandr Mihayloviç, yazdığı mektupta “Huzursuzluk hızla artıyor. Geçen her gün halkınızla aranızdaki uçurum büyüyor. Söyleyeceklerim kulağa garip gelse de, hükümet devrime zemin hazırlıyor” dese de sarayın kibri, sınıfın haklılığı ve devrime giden yolun aklı işçi sınıfını zincirlerinden kurtardı.
Fotoğraflarla devrime giden yolun hikâyesi…
Açlık, yoksulluk, sefalet! 1917’nin başında Emperyalistler arası Paylaşım Savaşı’nın yıkıcı etkisi Rusya’yı da sarmıştı. Başkentte dâhil gıda maddelerine erişim zorlaşmış, işçiler ve köylülerin yaşam ve çalışma koşulları kötüleşmişti. Savaş, milyonlarca kişinin yaşamına mal olmuştu.
Çar II. Aleksander sarayında keyif ve bolluk içerisinde yaşarken ülke ekonomisi adeta batmış durumdaydı. Fabrikalar peş peşe kapanıyor, ürün fiyatları yükseliyor, halk açlıkla boğuşuyordu.
Sadece Mayıs ve Temmuz ayları arasında hemen hemen 439 fabrika kapanmıştı. Kadınların “ekmek ve adalet istiyoruz” sloganıyla başlattıkları isyan ve grev dalga dalga büyüyordu.
‘‘Ekmek İstiyoruz’’ sloganı da hareketin genişlemesiyle birlikte değişime uğramaya başlamıştı.
‘‘Kahrolsun Savaş’’ ve ‘‘Kahrolsun Çarlık’’ sloganları, ekonomik taleplerin hızla politik isteklere dönüştüğünün göstergesiydi.
Bolşeviklerin eylem ve gösteri yapmaları yasaklanmış, buna karşın 18 Haziran’da Bolşevikler eylem düzenlemişti.
İç savaşla birlikte Bolşevikleri yok etmek üzere saldırılar başlamıştı.
İç savaş her geçen gün biraz daha kızgınlaşıyordu.
Lenin ve arkadaşları hakkında tutuklama emri verilmiş ve Lenin Finlandiya’ya gitmişti.
Lenin daha sonra Troçki ve yoldaşlarının Bolşevik Partisi’ne katılması üzerine Petersburg’a geri döndü ve tarihin akışına müdahaleye başladı.
DEVRİM ilan edilir! Rusya Sovyetler Kongresi’ndeki 670 delegenin yaklaşık yarısına denk gelen Bolşevik ve Sosyalist-Devrimci Parti üyesi çoğunluk Kerenski hükümetinin devrilmesini onaylamıştır. Kışlık Sarayın alınma haberi ile birlikte Lenin şu meşhur sözlerini söylemiştir: “Yoldaşlar, Bolşeviklerin ısrarla savunduğu işçi ve köylü devrimi gerçekleşmiştir.”
“Bütün İktidar Sovyetlere!” Ekim Devrimi ile birlikte tüm bankalar kamulaştırılmış, fabrikaların denetimi Sovyetlere geçmiş, asgari ücrete zam yapılmış, çalışma saatleri 8 saate indirilmiş, tüm dış borçlar reddedilmiş, tüm doğal kaynaklar millileştirilmiş, laik bir eğitim sistemi getirilmiş, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiş, çocuk işçi çalıştırılması yasaklanmıştır.
Yoruma kapalı.