Verona ismi size ne ifade ediyor? Tanıdık geldi, değil mi? Bir yerlerde duydunuz ve hatırlamaya çalışıyorsunuz. Belki de çoktan anımsadınız. Evet, haklısınız. Verona, İtalya’da bir kent. İngiliz ozan William Shakespeare’in dillere destan tragedyası ‘Romeo ve Juliet’in başkahramanlarının umutsuz ve ölümcül aşklarına sahne olan kadim bir kent hem de… Ancak, uzun bir çizmeyi andıran İtalya’nın kuzeydoğusunda uzanan, kendine özgü mimarisi ve yapılarıyla kimliğini kazanan Verona’nın tek özelliği ‘Romeo ve Juliet’ piyesinin geçtiği yer olması değil, Verona opera dinleyicileri için de son derece önemli bir şehir.
Verona’da her yaz açık havada opera festivali düzenlenir ve bu festivalde çok iyi sesler, oyuncular sahne alır. Opera tarihine adını yazdırmış usta şan sanatçıları içinde Verona’daki Romalılardan kalma antik açık hava tiyatrosunda, nam-ı diğer Arena di Verona’da sahne almamış pek az isim vardır. Benim aklıma ilk olarak geçen yüzyılın efsane sopranoları Leyla Gencer ile Maria Callas gelir, Arena di Verona denince. Sizin de kolaylıkla tahmin edeceğiniz gibi ikisi de defalarca Arena di Verona’da izleyicileriyle buluşmuş, bu antik Roma tiyatrosunun kadim taşlarını sesleriyle okşamıştır.
AİDA OPERASININ 150’NCİ YILI
Şu sıralar Arena di Verona yine müziğin, operanın hâkimiyetinde. Prova yapan orkestranın, şancıların, koro sanatçılarının sesleri festivalin yaklaştığını müjdeliyor. Arena di Verona’daki opera festivali bu sene efsane opera bestecisi Giuseppe Verdi’nin ‘Aida’ operasıyla açılıyor. Çünkü içinde bulunduğumuz 2021 yılı, ‘Aida’nın doğumunun 150’nci senesine tekabül ediyor. Giuseppe Verdi, konusunu Antik Mısır tarihinden alan, Mısırlı komutan Radames ile Habeşistanlı köle Aida’nın trajik aşkının hikâyesini anlatan bu operasını 1871’de bestelemişti. ‘Ritorna Vincitor’, ‘Celeste Aida’ gibi efsaneleşmiş aryalarla, dillere pelesenk olmuş koro parçalarıyla ve egzotik dans sahneleriyle bir buçuk asırdır opera repertuarının en önemli ve sevilen eserlerinden biri olma özelliğini koruyan ‘Aida’ operasını bu yıl Arena di Verona’da şef Riccardo Muti yönetecek.
19 Haziran akşamı Arena di Verona’da olup ‘Aida’ operasını izlemeyi çok isterdim. Hem ‘Aida’yı hem de bu eserde Amneris rolünü oynayacak Gürcistanlı mezzosoprano Anita Rachvelishvili’yi çok seviyorum çünkü. Anita Rachvelishvili çok iyi bir mezzosoprano. Güçlü, etkileyici sesi ve artistik kabiliyetiyle dinleyicileri kendine bağlamayı biliyor.
‘Aida’ festival boyunca birkaç gece daha sahnelenecek. Arena di Verona’nın antik taşları Verdi’nin müziğiyle boydan boya yıkanacak ve arenanın basamaklarının dolduran izleyiciler seslerle, ezgilerle hemhal olmanın keyfini sonuna kadar sürecek.
MURAT KARAHAN DA ARENA Dİ VERONA’DA…
Geçtiğimiz senelerde Arena di Verona’da sahne alıp binlerce dinleyicinin sevgisini, hayranlığını kazanan tenor Murat Karahan da bu yıl yine festivalde söylüyor. Aynı zamanda Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Sanat Yönetmeni olan Murat Karahan’ın ne kadar iyi, usta bir tenor olduğunu tekrarlamaya gerek yok. Zira bu herkesin malumu. Karahan, 25 Haziran ve 22 Temmuz’da Pietro Mascagni’nin ‘Cavalleria Rusticana’ operasında Turiddu rolünü seslendirecek. Verismo yani Operada Gerçekçilik akımının en önemli örneklerinden biri olan ‘Cavalleria Rusticana’ Sicilya’nın bir köyünde geçen aşk ve intikam hikâyesini anlatan konusu ve müthiş müzikleriyle hafızalara kazınmış bir eser.
Murat Karahan, 28 Ağustos ve 3 Eylül’de Giocomo Puccini’nin Çin’de geçen operası ‘Turandot’ta Calaf rolünü oynayacak. Sanatçı, 9 ve 15 Temmuz’da ise ‘Aida’ operasında Radames olarak sahne alacak.
Herhalde bu yıl da Arena di Verona’da Murat Karahan rüzgârı esecek desem yanlış bir ifade kullanmış olmam. Bu yaz, binlerce yıllık o Roma tiyatrosunda, operanın açık hava mabetlerinden Arena di Verona’da olmak vardı… Festivali takip edebilenler ne kadar şanslı.