Bir sabah direksiyona geçtim, o da ne, araba çalışmıyor; bırakın motor sesini, çalışıyormuş gibi öksürmesi bile yok garibin. Kimileri hemen motor kapağını açıp bakar, hiç yeltenmedim bile, anlamam ki niye bakacağım! Uzun lafa gerek yok, çekici çağırdım, araba servise gitti, ertesi gün çalışır vaziyette teslim aldım.
Bu olayı bir arkadaşıma anlattım; ilk sorduğu “ne kadar ücret ödediğim” oldu. “Hiç” dedim, çekiciye de servise de bir kuruş para vermedim. “Çok şanslıymışsın” dedi, “canını da cebini de sıkmadan sorun hallolmuş”.
Şans sözcüğü tuhaf geldi kulağıma, “ama” dedim, “şansla hiç alakası yok, arabanın kaskosu olduğu için çekiciye, arabanın garantisini 2 yıl uzattığım için servise para ödemedim.” Aldığım tedbirler nedeniyle şans faktörünü ortadan kaldırmış veya çok azaltmıştım. Sonra da uzun uzadıya şans ve tedbirlilik arasındaki ilişkiye yönelik sosyal bilimlerdeki tartışmaları anlattım. Dinledi, hatta notlar aldı, hak verdi. Ayrılırken ona anlattıklarımın önemli olduğunu, bunları yazmamı tavsiye etti arkadaşım. Dost sözünü dinlemek gerek; oturdum yazdım.
Sosyolojide kullanılan “Mordock formülü” adı verilen bir hesaplama yöntemi bulunuyor. Mordock formülü, 19. Yüzyıl ünlü sosyoloğu Sarah Mordock tarafından yaşam kalitesini ölçmek için geliştirilmiş bir hesaplama aracı olarak tanımlanabilir. Formülün esası şu; günlük yaşamımızda karşılaştığımız sorunları çözmek için aldığımız tedbirleri IC kısaltması ile gösteriyoruz. Başımıza gelebilecek her türden olaydaki şans sabiti ise KX kısaltması ile gösteriliyor. Yaşam kalitesi ise YK ile gösterilmiş. Formül basit; YK= IC/KX. Yani yaşam kalitemizin değeri, tedbirin şansa bölünmesi ile elde ediliyor. Formülün sonucundaki değerin 1’in üzerinde olması ortalama bir yaşam olanağı sunuyor. Bu değer büyüdükçe, 1’in üzerine çıktıkça yaşadığımız sorunlarla başa çıkmamız kolaylaştığı gibi hayat kalitemiz de yükseliyor. Tam tersi olarak tedbirin azalması şansın rolünü yükseltiyor ve belirsizlikten kaynaklanan stres artarken yaşam kalitesi düşüyor.
Mordock formülü I. Dünya Savaşı yıllarında çok eleştirildi; bilim insanları savaş ve afet gibi insan yaşamını kökten etkileyecek olayların veya siyasi rejimlerdeki değişikliklerin formülü geçersiz kıldığını iddia ettiler. Nedir, savaş yıllarının hercümerci içinde yaşam kalitesinin ölçülmesi sosyal bilimlerin ilgi alanından çıktı. 1980’li yıllarda Frankfurt Okulu filozoflarının konuyu canlandırmasına kadar Mordock formülü unutulmaya yüz tutmuştu. Frankfurt okulunun ünlü felsefecisi Stephan Hannowen, psikolojide kullanılan “XIRT” hesaplama aracını kullanarak Mordock formülünün yaşam kalitesini değil bireysel konformizmi ölçtüğünü ortaya koydu.
Yazı aşağıdaki görselden sonra devam ediyor!
Yukarıdaki yazıyı buraya kadar okuduğunuzu varsayıyorum.
Şimdi!
Öncelikle affınızı diliyorum! Çünkü yukarıda yazdıklarımın tümünü, Mordock formülünü, sosyolog Sarah Mordock’u, YK= IC/KX formülünü, felsefeci Stephan Hannowen’i ve “XIRT” hesaplama aracını ben uydurdum. Yani yukarda yazdıklarımın tümü saçmalıktan ibaret. Kişiler, formüller, hesaplama araçlarının tümü hayal ürünü. Yazının başlığı mı? “Algoritma Algoritmanın Kurdudur” ifadesi de zırvalıktan ibaret. Onu da ben uydurdum. Yukarıdaki yazının tek anlamlı ve gerçek yanı Albert Einstein’ın dilini çıkardığı fotoğraftır.
Bu yazıyı yazmamın nedeni, bilimsel kavramları kullanarak ve üslubunu taklit ederek toplumun nasıl yönlendirilebileceğini göstermeye çalışmaktır. Yıllardır süte solitin adlı bir maddenin karıştırıldığına dair Hıfzıssıhha Laboratuvarı saçmalıklarını, tüm kanserlerin leatril adlı B17 vitamini eksikliğinden kaynaklandığı zırvalarını, banyo küvetinde organların çalındığı iddialarını okumuşsunuzdur. Yaşadığımız pandemide SARS- CoV-2 virüsünün “long COVID” hastalığına bağlı kalp hastalıklarını arttırabildiği açıkça gösterilmişken, aşıların kalp krizine sebep olduğuna inananları ve şiddetle savunanları görüyoruz. En kötüsü de aşı karşıtlığı, bilimsel terim ve üslup kullanarak ve bilimsel veriler tahrif edilerek yapılıyor. Açıkça söyleyebilirim ki bütün bu bilim düşmanlığı, hurafe seviciliği son derece bilinçli ideolojik ve siyasi amaçlarla gerçekleştiriliyor.
Sürçülisan olduysa…
. Sayın doktorum; aşı karşıtı değilim, üç defa da aşı oldum. İkisi boş, biri dolu aşı olmuşum. Doluda, bir hafta kadar kol ağrısı çektim. Belki de ❤️ krizi geçirdim. Yıllık kardiyolog kontrollerinde ortaya çıktı. Anjiyo oldum: Kapalı damar yok.
. Yan komşumun anlattığına göre: Babasının yaşındaki bütün arkadaşları ölüp, babası da kalp ❤️ krizi geçirmiş.
. Saygılar.